Aquafitness 2022-08-31T14:03:02+00:00

AQUAFITNESS

Mire jó az aquafitness?

A felhajtó erőnek tehermentesítő hatása van, emiatt könnyűnek érezzük magunkat a vízben. A nyakig merült test súlyának kb. 10 %-át érezzük, ezért rendkívüli jó edzésforma túlsúlyosok részére! A felhajtó erő ugyanis semlegesíti a nehézségi erőt, ennek következtében csökken a tartóizmok tónusa, kímélő az ízületeknek. Így különösen kedvező testmozgás idősebb korúak részére, gerincproblémákkal küzdőknek.
A hidrosztatikus nyomás serkenti a vérkeringést, tehermentesíti a vénákat, így kedvező hatású a visszér bántalmakban szenvedőknek. A víz kb. 800-szor sűrűbb a levegőnél. Asztmásoknak jótékony hatással bír, hiszen könnyíti a kilégzést.
A vízben a terhelési pulzus 10-15 ütés/perccel alacsonyabb (egyéntől és a víz hőmérsékletétől függően), mint szárazföldi edzés esetén. A szív gazdaságosabban dolgozik, gyorsabban regenerálódik, a terhelés végeztével gyorsabb a pulzus helyreállása.
Minden izmunkat használjuk, így olyanokat is, amelyeket a szárazon ritkán, vagy egyáltalán nem.
A hőleadás 3-4-szer nagyobb a vízben, amely a teljes anyagcsere folyamatot aktiválja.
A víz közegellenállásával szemben végzett mozgás nagyobb energia (és kalória) felhasználást igényel, szemben a szárazon végzett mozgással.
Javul a bőr keringése, vérellátása.

Szeretettel várom aquafitness óráim valamelyikén!

Az aquafitness edzések elkezdése előtt az orvos tanácsának kikérése javallott szív- és érrendszeri-, tüdőproblémák, izomrendszeri rendellenesség, magas vérnyomás esetén.